Nisan enflasyonu beklentilerin altında geldi: Ekonomistlerden karamsar uyarılar

TÜİK Nisan 2025 Enflasyon Verisini Açıkladı: Ekonomistler Değerlendirmelerini Yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Nisan ayında enflasyon, AA Finans’ın ankete katılan ekonomistlerin %3,24’lik ve ForInvest Haber’in medyan %3,19’luk tahmininin altında gerçekleşti.

Ekonomistlerin Değerlendirmeleri

Fatih Özatay: “Programın başladığı günden bu yana geçen 23 ayda aylık enflasyon hala %3 (Nisan). Aylık enflasyonun %24 hedefini tutturabilmesi için bundan sonra her ay en fazla %1,1 olmalı, %29 üst sınırı için ise en fazla %1,6 olmalı. Bu oldukça zor bir durum.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Emre Alkin: “Açıklanan TÜFE oranı, beklenenden yüksek olsa da, 2023 Haziran’ında başlayan dezenflasyon reçetesinin tekrar uygulanacağını gösteriyor. ‘Olmadı bir daha’ diyerek, döviz kurlarında biraz esneme ve faizlerin tekrar yükseltilmesi olabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Serap Durusoy: “Nisan enflasyonu açıklandı. Aylık bazda en yüksek artış %9,98 ile konutta görülürken, bunu %9,211’lik artışla gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Resmi rakamlar hane halkının yaşadığı enflasyonu yeterince yansıtamıyor gibi gözükse de, gıda enflasyonu gerçek durumu gösteriyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Ensar Yılmaz: “ÜFE verilerine dikkat çekmek istiyorum. Üretici fiyatlarındaki düşüşten açıkça görülebileceği üzere, ülkedeki enflasyonun niteliği değişiyor. Döviz kuru ve ücret geçişkenliği durmuş gibi gözüküyor. Mevcut durumda düşen arz ve artan faiz etkisi, yani üretimde azalma ve faizin fiyatlara yansıması görülüyor.” şeklinde yorumladı.

Burcu Aydın: “Nisan ayında özel kapsamlı tüketici fiyatları %3 artarak Merkez Bankası’nın hedef bandının üzerine çıktı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve yüksek faiz nedeniyle ekonomik aktivitedeki sert yavaşlama enflasyonu aşağı çekebilir. Ancak, gıda fiyatları ve beklentilerdeki bozulma yıl sonu enflasyonun %30’un üzerinde kalma riski oluşturuyor.” şeklinde değerlendirme yaptı.

Prof. Dr. Hakan Kara: “Enflasyonda son dönemdeki düşüşe rağmen, dünya sıralamamız hala 90’lı yıllara benziyor. IMF verilerine göre 6. en yüksek enflasyona sahibiz. Daha uzun bir yolumuz olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

İris Cibre: “Ortalama beklenti %3,20 seviyelerindeydi ve beklentinin biraz altında gerçekleşti. Muhtemelen kur geçişkenliği etkisi azalıyor gibi görünüyor. Deprem ve maliyet artışları Mayıs ayına kadar ertelenmiş gibi. Merkezin yıl sonu %29 üst bant beklentisine ulaşabilmesi için her ay %1,63 ortalama enflasyon gelmeli. Artık sert bir düşüş senaryosu olasılığı gündemde ve maalesef gerçekleşmesi mümkün hale geldi. 4 aylık enflasyon %13, asgari ücrete %30, emekli maaşına %15,75 enflasyon farkı yansıtıldığı düşünülürse, asgari ücret artışının neredeyse yarısı erimiş durumda. Emekli maaşı zammının ise hemen hemen tamamı eridi.” şeklinde açıklamada bulundu.

Related Posts

Bitcoin 100 bin doları aştı: Gözler yeni rekorda

Bitcoin’in fiyatı, ABD ile Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 100 bin dolar seviyesini geçti. Analiz şirketi Coinmarketcap’in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının …

Güler Sabancı uyardı: Dikkatli olun

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın yüzünü yapay zeka ile kullanan dolandırıcılar vatandaşlara sosyal medya hesabında kullanılan bir video reklam ile ulaşmıştı. DOLANDIRICILAR ÇOĞALINCA, UYARI GELDİ Bayraktar’ın fotoğrafı ve sesi ile …

Şişecam’da grev eşiğinden dönüldü: Toplu sözleşmede anlaşma sağlandı

Petrol-İş Sendikası ile Şişecam arasında 2025-2026 dönemini kapsayan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. 14 Mayıs’ta başlayacak grev kararının ardından hızlanan müzakerelerde talepler karşılık buldu, taraflar el sıkıştı.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

İSO Türkiye ihracat iklimi endeksi nisanda 0,7 düşüş gösterdi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksinin nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir