Nisan enflasyonu beklentilerin altında geldi: Ekonomistlerden karamsar uyarılar

TÜİK Nisan 2025 Enflasyon Verisini Açıkladı: Ekonomistler Değerlendirmelerini Yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Nisan ayında enflasyon, AA Finans’ın ankete katılan ekonomistlerin %3,24’lik ve ForInvest Haber’in medyan %3,19’luk tahmininin altında gerçekleşti.

Ekonomistlerin Değerlendirmeleri

Fatih Özatay: “Programın başladığı günden bu yana geçen 23 ayda aylık enflasyon hala %3 (Nisan). Aylık enflasyonun %24 hedefini tutturabilmesi için bundan sonra her ay en fazla %1,1 olmalı, %29 üst sınırı için ise en fazla %1,6 olmalı. Bu oldukça zor bir durum.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Emre Alkin: “Açıklanan TÜFE oranı, beklenenden yüksek olsa da, 2023 Haziran’ında başlayan dezenflasyon reçetesinin tekrar uygulanacağını gösteriyor. ‘Olmadı bir daha’ diyerek, döviz kurlarında biraz esneme ve faizlerin tekrar yükseltilmesi olabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Serap Durusoy: “Nisan enflasyonu açıklandı. Aylık bazda en yüksek artış %9,98 ile konutta görülürken, bunu %9,211’lik artışla gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Resmi rakamlar hane halkının yaşadığı enflasyonu yeterince yansıtamıyor gibi gözükse de, gıda enflasyonu gerçek durumu gösteriyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Ensar Yılmaz: “ÜFE verilerine dikkat çekmek istiyorum. Üretici fiyatlarındaki düşüşten açıkça görülebileceği üzere, ülkedeki enflasyonun niteliği değişiyor. Döviz kuru ve ücret geçişkenliği durmuş gibi gözüküyor. Mevcut durumda düşen arz ve artan faiz etkisi, yani üretimde azalma ve faizin fiyatlara yansıması görülüyor.” şeklinde yorumladı.

Burcu Aydın: “Nisan ayında özel kapsamlı tüketici fiyatları %3 artarak Merkez Bankası’nın hedef bandının üzerine çıktı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve yüksek faiz nedeniyle ekonomik aktivitedeki sert yavaşlama enflasyonu aşağı çekebilir. Ancak, gıda fiyatları ve beklentilerdeki bozulma yıl sonu enflasyonun %30’un üzerinde kalma riski oluşturuyor.” şeklinde değerlendirme yaptı.

Prof. Dr. Hakan Kara: “Enflasyonda son dönemdeki düşüşe rağmen, dünya sıralamamız hala 90’lı yıllara benziyor. IMF verilerine göre 6. en yüksek enflasyona sahibiz. Daha uzun bir yolumuz olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

İris Cibre: “Ortalama beklenti %3,20 seviyelerindeydi ve beklentinin biraz altında gerçekleşti. Muhtemelen kur geçişkenliği etkisi azalıyor gibi görünüyor. Deprem ve maliyet artışları Mayıs ayına kadar ertelenmiş gibi. Merkezin yıl sonu %29 üst bant beklentisine ulaşabilmesi için her ay %1,63 ortalama enflasyon gelmeli. Artık sert bir düşüş senaryosu olasılığı gündemde ve maalesef gerçekleşmesi mümkün hale geldi. 4 aylık enflasyon %13, asgari ücrete %30, emekli maaşına %15,75 enflasyon farkı yansıtıldığı düşünülürse, asgari ücret artışının neredeyse yarısı erimiş durumda. Emekli maaşı zammının ise hemen hemen tamamı eridi.” şeklinde açıklamada bulundu.

Related Posts

Çeyrek altın fırladı: Rekora koşuyor

13 Haziran 2025 Cuma günü Orta Doğu bölgesinde yaşanan gerilimlerden sonra altın fiyatları rekora koştu. Gram altın kendi rekorunu kırarak 4 bin 364 lira seviyesine ulaştı. Peki çeyrek altın ve diğer altın türleri ne kadar oldu? İşte çeyrek altın ve …

İsrail saldırısı en çok Türkiye borsasını vurdu: Dünyada en çok değer kaybı Borsa İstanbul’da oldu

Orta Doğu’da yaşanan karşılıklı İran-İsrail hava saldırıları küresel ekonomide de deprem etkisi yarattı. Ancak dünya borsa sıralamasında bu gerilimden en çok Borsa İstanbul BIST 100 endeksi etkilendi. İşte detaylar…

Tarihi anlaşma sonrası bir ilk! Milli SİHA’lar Paris’te görücüye çıkacak

Dünyanın en köklü ve büyük havacılık fuarlarından biri olan Paris AirShow, bu yıl Türk savunma sanayisinin liderlerinden Baykar’ın ilk kez ürünleriyle katılımına ve İtalyan devi Leonardo ile kurulan LBA Systems ortaklığının tanıtımına ev sahipliği yapacak.

Kurban kıssası üzerinden bir Medeniyet Tasavvuru: İbrahim, İsmail ve Kurbanlık nerede? (2)

MTO’nun en parlak talebelerinden Azerbaycan temsilcimiz Vuqar Azizof kardeşimizin kurban kıssası üzerinden nasıl zihin açıcı bir medeniyet mefkûresi geliştirile-bileceğini gösteren nefis yazısının son bölümünü sizlerle paylaşıyorum. Bayramı bayram gibi yaşayacağımız günleri de görmeyi Rabbimin lûtfetmesi niyazıyla… *** TARİHTE KURBAN KISSASININ TEZAHÜRÜ: İBRAHİMÎ RUHUN DİRİLİŞİ VE OSMANLI’NIN İNŞASI Kurban kıssası, tarih boyunca sadece bireysel değil, aynı zamanda toplumsal ve medenî bir inşa şeması

Bakan Yumaklı duyurdu: Karadeniz’deki iki dev yatırımda üretim başladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimde en önemli girdilerden biri olan enerji ihtiyacının doğal kaynaklardan karşılandığı ve tarım ile sanayi entegrasyonunu sağlandığı sera organize tarım bölgelerini (OTB) milletin hizmetine sunmaya devam ettiklerini belirterek Samsun Bafra ve Zonguldak Çaycuma’da olmak üzere Karadeniz Bölgesi için ilk olan iki yeni sera OTB’de üretime başlandığını duyurdu.

Belediyenin girişimleri ile kurulan İş kulübünden istihdama büyük katkı

Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, İŞKUR ve Düzce TSO’nun bir araya geldiği girişimlerden biri olan ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleri ile 2019’da kurulan ve Düzce Belediyesi Belka İnsan Kaynakları A.Ş. bünyesinde faaliyet …