Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Yemek bozukluğu sonucu kişinin hızla kilo kaybetmesiyle ortaya çıkan ‘Anoreksiya nervoza’, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği Eğitim ve İdare Sorumlusu Prof. Dr. Esra Çöp tarafından psikiyatrik bir bozukluk olarak tanımlandı. Prof. Dr. Çöp, bu sorunun kilo almaktan aşırı korkma, aşırı kilolu hissetme ve kilo kontrolüne yönelik anormal davranışların eşlik ettiği bir yeme bozukluğu olduğunu belirtti. Ayrıca, bu bozukluğun vücut sağlığını olumsuz etkileyerek gelişim geriliğine ve beden algısının bozulmasına neden olabileceğini vurguladı.

‘KADINLARDA 10 KAT DAHA FAZLA’

Prof. Dr. Esra Çöp, hastalığın genellikle ergenlik döneminde ve özellikle 14-18 yaş arasında daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca, kadınların erkeklere göre bu hastalığı 10 kat daha fazla yaşadığını ifade etti. Bu hastalığın nadiren küçük yaşlarda da görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Çöp, ergenlik döneminde vücutta yaşanan değişikliklerin bu durumu tetikleyebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Çöp, hastalığın ortaya çıkmasında ergenin kişilik özelliklerinin, aile içi iletişimin, sosyal medyanın etkisinin ve yaşadığı travmaların rol oynadığını belirtti. Ayrıca, sosyal medyada yaratılan idealize edilmiş beden algısının çocukların yeme alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini ve anoreksiya riskini artırdığını söyledi.

Uzmanlar, bu tür yeme bozukluklarıyla karşılaşan bireylerin bir psikiyatriste başvurması gerektiğini tavsiye ediyor.

Related Posts

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.