Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Kenelere Dikkat: Zarar Vermeyin, Virüsün Geçişini Hızlandırabilirsiniz!

Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla birlikte Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.

Kenelerin vücuda yapışmasının yanı sıra çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla da bulaşabilen bu hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenelere dokunulmaması gerektiğini vurguluyor. Keneyi çıkarırken sigara basmak ya da kimyasal madde uygulamak, virüsün bulaşma riskini artırabilir.

Açık alanlarda bulunurken vücudu örten açık renkli kıyafetler giyilmesi ve vücut ile giysilerin dikkatlice kontrol edilmesi önemli. Dr. Mamçu, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmanın yollarını da detaylı bir şekilde açıkladı.

Keneler Sadece İnsanları Etkiliyor!

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan virüs, keneler tarafından taşınan bir Bunyaviridae ailesine ait Nairovirüs grubundan kaynaklanıyor. Dr. Mamçu, bu virüsün insanlarda ciddi belirtilere yol açabileceğini aktardı.

Virüsün çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla da bulaşabileceğini belirten Dr. Mamçu, evcil hayvanlarla temasın hastalığa yol açmadığını açıkladı. Ancak kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanlar ve piknik yapanlar risk altında olabilir.

Hastalık Ciddi Komplikasyonlara Yol Açabilir!

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan virüsün belirtilerinin genellikle 1-3 gün içinde kendini gösterdiğini belirten Dr. Mamçu, hastalığın ciddi vakalarında kanamaların görüldüğünü açıkladı.

Hastalığın tedavisinde destek tedavilerinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Mamçu, hastalıktan korunmaya yönelik etkili bir aşının henüz bulunmadığını belirtti. Hastalığa karşı tedbirli olmak ve kenelerden uzak durmak önem taşıyor.

Keneleri Zarar Vermeden Çıkarmak Önemli!

Kenelerin vücuttaki doğru şekilde çıkarılması gerektiğini belirten Dr. Mamçu, keneleri patlatmamak veya öldürmemek gerektiğini vurguladı. Kenenin vücuttan çıkarılmasının ardından bölgenin temizlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için alınacak önlemlere de değinen Dr. Mamçu, riskli alanlarda bulunduktan sonra vücut ve elbiselerin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durmanın yanı sıra koruyucu önlemlerin alınması önemli.

Related Posts

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”