Türkiye ve Kazakistan arasında swap anlaşması imzalandı!

Akıllı Para Hamlesi: Türkiye ve Kazakistan Swap Anlaşması İmzaladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası-Kazakistan tengesi ikili para takası (swap) anlaşmasını imzaladı. Bu önemli anlaşma, iki ülke arasındaki finansal işbirliğini daha da güçlendirecek.

TCMB’nin açıklamasına göre, bu anlaşma TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Timur Suleimenov tarafından Washington’da imzalandı.

Üç Yıllık Anlaşma

Swap anlaşması, 28 milyar Türk lirası veya 423 milyar Kazakistan tengesi değerinde yerel para birimi takasına olanak sağlayacak. Anlaşmanın geçerlilik süresi 3 yıl olup, tarafların ortak kararıyla uzatılabileceği belirtildi.

Bu anlaşma, para takası finansmanlı ticaret mutabakatı yoluyla ikili ticaret ve mali işbirliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, swap anlaşması ile iki merkez bankası arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceği vurgulandı.

Related Posts

Cari açık 4 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Mart 2025’te cari işlemler hesabı 4 milyar 87 milyon dolar açık verdi.

Ateşkes Pakistan Borsası’na iyi geldi

Pakistan Borsası’nda son günlerde yaşanan yükseliş dikkat çekici boyutlara ulaştı. Pakistan Menkul Kıymetler Borsası’nda gösterge endeksi olan KSE 100, 118 bin 600 seviyesine kadar çıkarak tarihi zirvesine yaklaştı. Endeks, geçtiğimiz hafta yaşadığı …

Petrol fiyatları çakıldı: ABD-Çin anlaşması yetmedi mi? (13 Mayıs 2025)

Dün 66,11 dolara yükselen fiyat, günü 64,78 dolarda tamamladıktan sonra bugün yüzde 0,2 düşüşle 64,62 dolara geriledi. Aynı saatte WTI ham petrolün varili 61,50 dolardan alıcı buldu. Petrol fiyatlarındaki düşüşte, ABD ve Çin’in İsviçre’deki ticaret …

Toplulaştırılan tarım arazileriyle bütçeye yılda 47 milyar TL katkı

“Bu kapsamda yılda 380 milyon litre yakıt tasarrufu sağlandı. Ayrıca 5,84 milyon ton karbon emisyonu azaltımı gerçekleştirildi”

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.

Emtia piyasasında tarife belirsizliği

Emtia piyasasında geçen ay ABD’nin tarifelerine ilişkin belirsizliklerle satış baskısı hakim olurken rekor tazeleyen altın pozitif ayrışan az sayıda ürün arasında yer aldı.