Son 12 yıldır böylesi görülmedi: İflas eden edene

Ekonomide Kriz: Küresel İflas Oranları Artıyor

Dünya çapında yaşanan kriz, kapitalizmin son dönemdeki zorluklarının bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle pandemi sonrası dönemde şirket iflasları gözle görülür bir şekilde artmaya devam ediyor. Yapılan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu incelendiğinde, küresel iflas oranlarının son 12 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığı görülüyor. Türkiye’de şirket iflasları %23 artarken, savaşın devam ettiği Ukrayna’da bu oran %126 seviyesine çıkarak rekor kırdı.

TÜRKİYE’DE 465 ŞİRKET İFLAS ETTİ

CRIF Türkiye’nin verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’de toplamda 465 şirket iflas etti. Şirket iflasları bir önceki yıla göre %23 arttı. Türkiye’den farklı olarak Singapur (%40), Belarus (%39), Avustralya (%37) ve Kanada (%35) gibi ülkeler daha yüksek oranlarda artış gösterdi.

DESTEKLERİN KESİLMESİ VE FAİZ ARTIŞI İFLASLARI ARTIRIYOR

Dun & Bradstreet’in COO’su Julian Prower, iflas artışlarının temel nedenini pandemi döneminde sağlanan devlet desteklerinin sona ermesi ve faiz oranlarındaki yükseliş olarak açıkladı. Prower, “2020-2022 yıllarında devlet destekleri sayesinde iflaslar kontrol altında tutulurken, 2023’ten itibaren ekonomik gerçekler kendini göstermeye başladı” şeklinde konuştu.

EN YÜKSEK RİSK ALTI SEKTÖRLER

Baş Ekonomist Dr. Arun Singh, perakende, konaklama, inşaat ve imalat sektörlerinin en yüksek iflas riskine sahip olduğunu belirtti. Singh, “Dar marjlı sektörlerde zayıf talep, yüksek borç maliyetleri ve dijitalleşmeye adapte olamama iflas riskini artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

BAZI ÜLKELERDE İFLASLAR AZALIYOR

Rapora göre, Yunanistan şirket iflaslarında %48’lik bir azalma gösterirken, Kolombiya’da %43, Hong Kong’da %37 ve Çin’de %31 oranında azalış yaşandı. Rusya’da ise %26’lık bir düşüş kaydedildi.

2025’TE İFLASLARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Uzmanlar, 2025 yılı boyunca iflas vakalarının artmaya devam edeceğini öngörüyor. Faiz ve enflasyonun azalıyor olması olumlu bir gelişme olsa da, finansman koşullarının sıkı kalması özellikle düşük kredi notuna sahip şirketlerin refinansman zorlukları yaşamasına neden olabilir.

Related Posts

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …

Dünyaca ünlü yatırım bankasından Türkiye için enflasyon ve faiz tahmini

Yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye için enflasyon ve faiz tahminini açıkladı. Banka, Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimine başlayabileceğini belirtirken; politika faizinin yüzde 43.5’e çekilmesini beklediğini kaydetti.

İktidar elini korkak alıştırmadı… Emekliye 2 kuruş daha zam yapıldı (!)

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle vatandaş derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Asgari ücretli ve emeklilerin maaşı her geçen gün erirken yurttaşlar, çarşı pazara gitmeyi unuttu. TÜİK, yine tartışmalı enflasyon rakamlarını açıkladı ve …

Pazartesi itibarıyla yürürlüğe girecek: ATM’lerden para çekenler için yeni dönem

Yüksek enflasyon nedeniyle ATM’lere para yetiştirmekte güçlük yaşayan bankalar,  çareyi şube içi ve şube dışı ATM ayrımına gitmekte buldu. Gelecek hafta itibarıyla yürürlüğe girecek uygulama ile çok sayıda özel banka, şubelerinde bulunan ATM’lerden yapılacak para çekme işlemlerinde limitleri artıracak.

Ticaret Bakanı Bolat rakamlarla açıkladı: 267 milyar dolarla ihracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Haziran ayı itibariyle yıllık ihracatımızı yüzde 3,2 artırarak 267 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık” dedi.

Tabelalar değişecek: Akaryakıta otomatik zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yeni bir zam dönemi başlıyor. ÖTV düzenlemesiyle birlikte pompa fiyatlarında artış bekleniyor. Tüketiciler zamların etkisini önümüzdeki günlerde hissetmeye başlayacak.