Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Viral enfeksiyon sezonunda üst solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik eden kulak enfeksiyonları sıkça gündeme geliyor.

Özellikle soğuk algınlığına yakalananlarda orta kulak iltihabının kaçınılmaz hale geldiğini belirten KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, “Viral enfeksiyonlar burundaki normal bakteri florasını bozuyor; bunun üzerine eklenen bakteriyel etkenler, karışık kulak enfeksiyonlarına yol açıyor” diyor.

Çocuklarda üçüncü bademciğin büyümesinin östaki borularını tıkayarak enfeksiyon riskini artırdığını belirten Dr. Joković, “Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonuna kısa süre sonra kulak iltihabı eşlik eder” diyor.

Enfeksiyonun burundan kulağa östaki borusu yoluyla ulaştığını vurgulayan uzman, alerjilerin, nazal septum sapmalarının ve yapısal farklılıkların da riski tetiklediğini belirtiyor.

Kulak enfeksiyonunda hissedilen şiddetli ağrının başlaması durumunda “hemen acil servise gitmek yerine” uygun bir ağrı kesici almanın ve çocuklarda ılık kompres uygulamanın daha akılcı olacağını söyleyen Dr. Joković, “Ağrı kesiciler 15 dakikada etkisini gösterir; çocuğunuzu gece uykusundan uyandırmayın ve paniğe kapılmayın. Ağrı 4–6 saat içinde tekrarlarsa ertesi gün doktora başvurun” önerisinde bulunuyor.

Muayene edilmeyen kulak enfeksiyonlarının ciddi komplikasyonlarını anlatan uzman, “Tedavi edilmeyen çocuklarda mastoidit gelişebilir ve bu da ciddi sorunlara yol açabilir. Yetişkinlerde ise orta kulak iltihabı nedeniyle oluşabileceği gibi yaz aylarında dış kulak enfeksiyonları da olabilir” diye uyarıyor.

Doğal Uygulamalar Enfeksiyonu Kötüleştirebilir

Havuzdan sonra kulakları temizlemeye çalışmanın enfeksiyonu şiddetlendirebileceğini hatırlatan Dr. Joković, “Kulaklarına kesinlikle sarımsak, alkol ya da ılık yağ dökmeyin. Bu tür ‘doğal’ uygulamalar, enfeksiyonu karmaşıklaştırır ve tanı koymayı zorlaştırır” diyor.

Kulak enfeksiyonlarının tedavi edilmemesinin ciddi sonuçları arasında mastoidit, ensefalit, beyin apsesi ve menenjit bulunmaktadır.

Okul öncesi dönemdeki çocukların kulak enfeksiyonlarına daha yatkın olduğunu belirten Dr. Joković, “Anaokuluna giden minikler, anatomik olarak östaki boruları yatay konumda olduğundan sık sık orta kulak iltihabı geçirir. Yaş ilerledikçe bu risk azalır” diyor.

Pnömokok aşısının bakteriyel etkenlere karşı koruyucu olduğunu hatırlatan uzman, düzenli aşı takvimine uyulmasını öneriyor.

Uzman, kulak temizliği konusunda da uyarılarda bulunuyor: “Kulak kanalına asla çubuk sokmayın; bu sadece kulak kirinin dış yüzeyini temizler, içeri doğru itebilir ve enfeksiyona yol açabilir.

Viral enfeksiyon sezonunda ailelerin, kulak enfeksiyonu belirtilerinde erken müdahale etmeleri ve yanlış ‘doğal’ çözümlerden kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Joković, “Kulak enfeksiyonlarında tanı ve tedavi için doğru adres KBB uzmanlarıdır” diyerek sözlerini noktalıyor.

Related Posts

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”