Eriyen buzullar yanardağları uyandırabilir

İklim Değişikliği, Buzulların Hızla Erimesini Volkanik Tehlikeyle Buluşturabilir

Şu anda dünya, yakın zamanda yoğun bir volkanik tehlikeyle karşı karşıya değil. Ancak bulgular, buzulların hızla erimesinin gelecekte volkanik patlama riskini artırabileceğini gösteriyor.

Bu etkinin yüzlerce, hatta binlerce yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak özellikle Antarktika gibi buzulların altında 100’den fazla gizli volkanın bulunduğu bölgelerde, önceden tedbir almak büyük önem taşıyor.

YENİ ARAŞTIRMA İLGİNÇ BULGULAR SUNDU

Araştırma, bir zamanlar Güney Amerika’nın güney ucunu kaplayan Patagonya buz tabakasının 18 bin yıl önceki durumunu inceliyor. O dönemde kalın buz tabakasının altındaki magma, yerin 10-15 kilometre altında sıkışarak kristalleşmişti.

İklimin ısınması ve buzulların erimesiyle bu baskı azaldı, yer kabuğu yukarı doğru hareket etti ve magma içindeki gazlar genişleyerek volkanik patlamalara yol açan koşulları oluşturdu.

Bilim insanları, Şili’deki altı volkanın örneklerini analiz ederek geçmiş patlamaları inceledi. Şu anda hareketsiz olan Mocho-Choshuenco volkanının aktivitesinin, bölgedeki buzulların hareketinden ciddi şekilde etkilendiği ortaya çıktı. Buzulların çekilmesinden yaklaşık 3 ila 5 bin yıl sonra volkanik patlamaların meydana geldiği belirtildi.

Günümüzde Patagonya’daki buzulların hızla erimesiyle bölgedeki bazı kara parçalarının beklenmedik derecede hızlı yükselmesi bilim insanlarını endişelendiriyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden volkan uzmanı Pablo Moreno-Yaeger, “Buzullar, altlarındaki volkanların patlama hacmini genellikle azaltır. Ancak iklim değişikliği nedeniyle buzullar eridikçe, bu volkanların daha sık ve daha şiddetli patlamalar yapabileceğini düşünüyoruz” dedi.

İZLANDA’DA DA GÖZLENDİ

İzlanda’da volkanları ve buzulları inceleyen bilim insanları benzer bir durumun yaşandığını gözlemlemişti. Ancak bu yeni çalışma, aynı etkinin kıta ölçeğinde gerçekleştiğini gösteren ilk araştırmalardan biri.

Moreno-Yaeger, “Araştırmamız, bu durumun sadece İzlanda ile sınırlı olmadığını, Antarktika’da da gerçekleşebileceğini gösteriyor. Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Rusya gibi kıtasal bölgeler de artık bilim insanlarının daha yakından izlemesi gereken yerler” ifadelerini kullandı.

Antarktika’daki simülasyonlar, buzların aşırı erimesinin gelecekteki volkanik patlamaları artırabileceğini gösteriyor. Magma buz tabakasını tamamen kıramasa bile, içeriden erimesine yol açabilir.

Moreno-Yaeger, “Zamanla gerçekleşen birden fazla patlamanın birikimli etkisi, sera gazlarının artışına neden olarak uzun vadede küresel ısınmayı tetikleyebilir. Bu da eriyen buzulların patlamaları tetiklediği, patlamaların da daha fazla ısınma ve erimeye yol açtığı bir kısır döngü oluşturur” dedi.

Bilim insanları, bu tür felaket senaryolarını mümkün olduğunca erken tespit ederek önlem almayı hedefliyor.

Related Posts

Dev şirket duyurdu: İnternetin kuralları tamamen değişiyor!

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan altyapı şirketi Cloudflare, ‘internetin kurallarını tamamen değiştirdiğini’ duyurdu.

Dijitalleşen dünyada kişisel verilerinizi korumanın 8 yolu

1. Paylaştığınız Bilgileri Unutmayın Oxford Üniversitesi Bilgi Güvenliği sayfasından edinilen bilgiye göre, internetteki günlük aktivitelerimiz farkında olmadan birçok kişisel bilgiyi paylaşmamıza neden oluyor. Doğum tarihinizden ev adresinize …

TRT 1 canlı izle 27 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

Milli motosikletçi Deniz Öncü Moto2 Hollanda yarışını tamamlayamadı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın Hollanda’da düzenlenen 10. ayağını tamamlayamadı. Drenthe bölgesindeki 4,5 kilometrelik TT Assen Pisti’ndeki yarış, 22 tur üzerinden yapıldı.

Bağırsak hastalıklarında akıllı saat devrimi

Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları, başta Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere, milyonlarca insanı etkileyen ve ani krizlerle seyredebilecek ciddi rahatsızlıklardır. Hastalar, beklenmedik ataklar nedeniyle günlük yaşamlarında büyük …

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.