Milyonlarca dolarlık Türk çayı alan 3 ülke

Çay İhracatı, 104 Ülkeye Yapıldı!

Türkiye’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan çay, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre yılın ilk altı ayında Avrupa kıtası dahil olmak üzere toplam 104 ülkeye sevk edildi. Bu dönemde 3 bin ton çay ihraç edilerek 16 milyon 991 bin 796 dolar gelir elde edildi.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 2 bin 897 ton çayın ihraç edilmesiyle 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir elde edilmişti. En fazla çay ihraç edilen ülkeler arasında Belçika, Birleşik Krallık ve KKTC yer alıyor. Belçika’ya 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a 2 milyon 61 bin dolar ve KKTC’ye ise 1 milyon 549 bin dolarlık çay gönderildi.

Yüzde 58’i Rize’den!

Türkiye’den yapılan çay ihracatının yüzde 58’i Rize’den gerçekleştirildi. Rize’den, yılın ilk yarısında 23 farklı ülkeye toplamda 2 bin 155 ton çay ihraç edilirken 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi. En fazla çay ihracatı yapılan ülkeler arasında ise yine Belçika, KKTC ve ABD bulunuyor.

Hedef Ürün Çeşitliliğini Artırmak!

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, çayın Türkiye için önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurgulayarak, çay dış satımından elde edilen gelirin artışına dikkat çekti. Turgut, ihracatın artan bir trend izlediğini ve çayın uluslararası pazarda daha fazla tanıtılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Önümüzdeki dönemde hedeflerinin çay ihracatında pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak olduğunu dile getiren Turgut, Avrupa ve diğer yüksek alım gücüne sahip ülkelerde Türk çayının bilinirliğini artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, katma değeri yüksek, paketli ve markalı ürünlerle dünya pazarlarında daha güçlü bir konuma gelmeyi hedeflediklerini belirtti.

Çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Turgut, kaliteli üretim, etkili tanıtım ve sürdürülebilir ihracat politikalarıyla hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediklerini sözlerine ekledi.

Related Posts

Her yerimiz 200 TL oldu

Enflasyonun hız kesmesine rağmen, 10 yıl öncesine kıyasla alım gücü sert darbe aldı. Küçük kupürlü banknotlar piyasadan silinirken, en büyük değerli kağıt olan 200 TL bile artık tek başına bir alışveriş sepetini doldurmaya yetmiyor.

Son 12 yıldır böylesi görülmedi: İflas eden edene

Dünya krizde… Kapitalizmin son yıllarda girdiği kriz her alanda kendini gösteriyor. Dünya ekonomisinde de şirket iflasları pandemi sonrası dönemde ciddi artış gösterdi. 47 ülkeyi kapsayan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu, küresel iflas …

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …

Dünyaca ünlü yatırım bankasından Türkiye için enflasyon ve faiz tahmini

Yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye için enflasyon ve faiz tahminini açıkladı. Banka, Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimine başlayabileceğini belirtirken; politika faizinin yüzde 43.5’e çekilmesini beklediğini kaydetti.

İktidar elini korkak alıştırmadı… Emekliye 2 kuruş daha zam yapıldı (!)

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle vatandaş derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Asgari ücretli ve emeklilerin maaşı her geçen gün erirken yurttaşlar, çarşı pazara gitmeyi unuttu. TÜİK, yine tartışmalı enflasyon rakamlarını açıkladı ve …

Pazartesi itibarıyla yürürlüğe girecek: ATM’lerden para çekenler için yeni dönem

Yüksek enflasyon nedeniyle ATM’lere para yetiştirmekte güçlük yaşayan bankalar,  çareyi şube içi ve şube dışı ATM ayrımına gitmekte buldu. Gelecek hafta itibarıyla yürürlüğe girecek uygulama ile çok sayıda özel banka, şubelerinde bulunan ATM’lerden yapılacak para çekme işlemlerinde limitleri artıracak.