Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’e Sahip Çıktı

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü destek mesajı yayımlayarak hekimlerin ifade özgürlüğü ve çalışma haklarının ihlal edildiğine dikkat çekti.

Dünya Tabipleri Birliği’nin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Dr. Uğurlu ve Dr. Çelik’in süresiz olarak memuriyetten çıkarılmalarını şiddetle kınayan bir ifade yer aldı. Bu yaptırımın, sadece ifade özgürlüğünün ihlali olmadığı, aynı zamanda hem Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hem de uluslararası insan hakları hukuku ile korunan hekimlik yapma haklarını da engellediğine vurgu yapıldı.

Türkiye’nin 2003 yılından bu yana Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’ne (ICCPR) taraf olduğu belirtilerek, ifade özgürlüğü, çalışma hakkı ve keyfi yaptırımlardan korunma hakkı dahil olmak üzere tüm temel özgürlükleri koruması gerektiği hatırlatıldı. Dünya Tabipleri Birliği meslektaşlarıyla dayanışma içinde olduğunu belirtip, Türk Tabipleri Birliği’nin Dr. Uğurlu ve Dr. Çelik’e yönelik yaptırımların derhal kaldırılması çağrısına destek verdi.

Mesajın İngilizce orijinali için buraya tıklayın.

Related Posts

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.