Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurma Tüketimi ve Diş Sağlığı İlişkisi

Hava sıcaklıklarının artmasıyla dondurma tüketiminin yaygınlaştığı bir dönemde, Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, dondurmanın diş sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Yüksek şeker içeriği nedeniyle dondurmanın diş çürüğü riskini artırabileceğini ifade eden Erdoğan, “Şeker, ağızdaki bakterilerle birleşerek asit oluşturabilir ve bu da diş minesini aşındırabilir. Soğuk yapısı ise hassas dişlerde rahatsızlıklara sebep olabilir. Ancak makul miktarlarda tüketildiğinde ciddi sorunlara yol açmaz” diyor.

Hassas Dişlere Özel Uyarılar

Dolgu, kanal tedavisi veya ortodontik tedavi görenlerin dondurma tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekerli içeriğin çürük riskini artırabileceğini, yapışkan dondurmaların braketlere zarar verebileceğini ve soğuk hassasiyeti olan dişlerde ağrıya neden olabileceğini” belirtiyor. Erdoğan, tedavi sürecine göre diş hekimine danışılmasını tavsiye ediyor ve dondurma tüketildiğinde dikkatli olunmasını öneriyor. “Küçük porsiyonlarla yavaşça tüketmek, ağızda biraz bekletmek ve özel diş macunları kullanmak hassasiyeti azaltabilir” diye ekliyor.

Ağız Hijyeni İçin Öneriler

Dondurmanın kalsiyum ve fosfat içeriğinin diş minesini güçlendirebileceğini ancak şeker içeriğinin bu olumlu etkiyi gölgeleyebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekersiz veya düşük şekerli süt bazlı dondurmaların tercih edilmesi daha faydalı olabilir. Şekerli dondurmalar ise çürük riskini artırabilir” diyor. Dondurmadan sonra ağız hijyeninin korunması için suyla çalkalamanın önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, diş fırçalamadan önce 30 dakika beklenmesi gerektiğini ve diş ipi kullanımının plak oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyor. Son olarak, şekersiz sakız çiğnemenin tükürük salgısını artırarak asidi nötralize edebileceğini öneriyor.

Related Posts

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”

Sabah dışarı çıkarken iki kez düşünün! Hapşırmakla başlayıp astıma dönüşebiliyor

Bahar aylarının gelişiyle birlikte doğa uyanırken alerjik bünyeye sahip milyonlarca kişi için zorlu bir dönem başlıyor. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan polen alerjisinin; burun akıntısı, göz kaşıntısı, hapşırma krizleri ve nefes darlığı gibi belirtilerle yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceğini söyleyen Dr. Levent Safalı, polen alerjisine karşı alınabilecek önlemleri ve tedavi seçeneklerini anlattı.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.