ABD’de yatırımcılar sene başında bu yana devam eden rallinin keyfini sürmüş olsa da işlerin tersine döndüğüne dair işaretler giderek artıyor.
S&P 500 Endeksi, ABD hisse senetlerinin 50 günlük hareketli ortalamanın altına düşmesinin ardından muhtemelen düşüşe geçtiğine dair bir uyarı veriyor.
Mart ayından bu yana ilk
MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, S&P 500 Endeksi, Mart ayından bu yana ilk kez ortalamanın altında kapandı. Bu durum, yaklaşık son 3 yıldaki en uzun galibiyet serisinin de aşağıya doğru kırılması anlamına geldi.
Dün S&P 500 Endeksi, Mart ayından bu yana ilk kez 50 günlük hareketli ortalamasının altında kapandı. Teknik analistler, bunun endeks için daha fazla kaybın habercisi olabileceğini söyleyerek, yaz aylarındaki borsa satışlarının henüz bitmediğini öne sürüyor.
FactSet verilerine göre, tüm seans boyunca yaşanan düşüş trendinin ardından endeks günü 51,86 puan ve yüzde 1,2 oranında düşüşle 4.437,86 puanda kapatarak 11 Temmuz’dan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Dow Jones Market Data’ya göre, aynı zamanda endeks, 28 Mart’tan bu yana yakından izlenen bir ivme göstergesi olan 50 günlük hareketli ortalamasının ilk kez altında kapandı. Bu, endeksin 17 Eylül 2020’de sona eren 102 seanslık serisinden bu yana en uzun serisi olan 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde geçirdiği 96 günlük serinin de sona ermesi anlamına geliyor.
Art arda iki haftalık düşüş
Hisse senetleri Temmuz ayının sonundan bu yana düşüyor. Analistler bu düşüşü bir dizi temel ve teknik faktöre bağlıyor; buna hisse senedi değerlemeleri üzerinde baskı oluşturan uzun vadeli Hazine getirilerinin yanı sıra güçlenen ABD doları da dahil. Dev sermayeli büyük ABD şirketlerinin de, Wall Street’in genel olarak muhafazakar tahminlerini aşmasına rağmen, Haziran ayında sona eren çeyrekte, piyasanın kurumsal kazançlar için belirlediği yüksek çıtayı tutturamadığı görülüyor.
50 günlük hareketli ortalamaların altına inen bu kırılma, S&P 500 Endeksi’nin 118.18 puan veya yüzde 2.58 oranında düştüğü ve iki haftalık kayıp serisini kapattığı Cuma gününden bu yana gelen başka bir rahatsız edici teknik sinyalin ardından geliyor. Dow Jones verilerine göre bu, 17 Mart’ta sona eren haftadan bu yana en büyük iki haftalık puan ve yüzde düşüşü olma özelliği taşıyor.
Bu arada, ABD’nin bugüne kadarki en iyi performans gösteren ana hisse senedi endeksi olan Nasdaq da art arda ikinci hafta değer kaybetti. Bu, yüksekten uçan teknoloji ağırlıklı endeks için Aralık ayından bu yana ilk arka arkaya haftalık kayıp anlamına geldi.
Yakın vadede daha fazla kayıp
Analistler, 50 günlük hareketli ortalamanın altına doğru yaşanan kırılmanın, hisse senetleri için yakın vadede daha fazla kaybın habercisi olan en son ivme sinyali olduğunu söylüyor. Fairlead Strategies’in kurucusu ve piyasa teknisyeni Katie Stockton, Ağustos ayının başından bu yana hisse senetlerinin düşmesi nedeniyle birkaç orta vadeli momentum göstergesinin kötüleştiğini söylüyor. Stockton, “Muhtemelen bu düzeltme aşamasının biraz ömrü var, ancak belki aylar değil haftalar kadar” diyor.
Diğerleri de bu görüşe katılıyor. Hisse senetleri için özellikle endişe verici olan, analistlerin baskıyı Eylül ayının sonuna kadar sürdürebileceğine inandıkları tarihsel mevsimsel eğilimler.
Dow Jones verileri, Eylül ayının, 1928’e kadar geri giden S&P 500 Endeks performansı için tarihsel olarak en kötü ay olduğunu gösteriyor. Eylül ayında hisse senetleri ortalama yüzde 1,1’den fazla düşüyor. Bu arada veriler, Ağustos ayını da, endeks için tarihsel olarak ortalama bir ay olup ortalama yüzde 0,67’lik bir kazanç sağlayarak onu en kötü beşinci ay yapıyor.
Güvenilir göstergeler
50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalar gibi momentum göstergeleri, 2022’nin başından bu yana piyasa performansı için güvenilir yön işaretleri olma niteliği taşıyor. Geçen yıl, S&P 500 Endeksi, 200 günlük hareketli ortalamasına dokunduktan veya üzerine çıktıktan kısa bir süre sonra güvenilir bir şekilde satış yemişti.
Elbette analistler, bu yılki boğa piyasası koşusunun yerini yeni diplere bırakacağından endişelenmeye başlamadan önce S&P 500 Endeksi’nin düşecek çok yeri olduğuna açıklık getiriyor. Asbury Research baş pazar stratejisti John Kosar, “Düşecek çok yerimiz var ancak uzun vadeli eğilim hala sağlam” diyor. Oppenheimer’ın teknik analiz başkanı Ari Wald’a göre ise, S&P 500 Endeksi için bir sonraki anlamlı destek seviyesi 4.325 puan civarında seyrediyor ve bu da kabaca Ağustos 2022’deki zirve seviyelere tekabül ediyor. Wald, “Bunun altında ise, hisse senetleri 4.200 puanda destek bulmalı, 4.100 puan ise son savunma hattı olabilir” diyor.
Alım fırsatı
FactSet’e göre ise, 4.100 puanın altında bir kırılma, analistleri S&P 500 Endeksi’nin 52 haftanın en düşük seviyesi olan 3.577,03 puanı kaydettiği 12 Ekim’de başlayan uzun vadeli eğilimi yeniden değerlendirmeye zorlayabilir.
Analistler, bunun yerine, en son geri çekilmenin yatırımcılar için yılın ilerleyen zamanlarında daha cazip değerlemelerden hisse satın alımı için bir fırsat olduğunu söylüyor. Kosar, “Piyasa aşırı genişledi. Umarım piyasadaki köpüğün bir kısmından kurtuluruz ve dördüncü çeyrekte güzel bir alım fırsatı yaratılmış olur” diyor.
Elbette, artan Hazine getirileri Wall Street’te bazılarını tedirgin ediyor. Uzun vadeli getiriler yükselmeye devam ederse, bunun, hisse senetlerinde daha büyük ve daha güçlü bir satış için uygun koşulları yaratmasından endişe ediliyor. 10 yıllık Hazine getirisi dün 3,9 baz puan artarak yaklaşık 10 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,220 seviyesine ulaştı. Kosar, “10 yıllık Hazine getirileri yüzde 4,333’ün üzerine çıkarsa, bunun üzerindeki bir sonraki seviye yüzde 5’in de üzeri olur. Bana göre bu henüz öngörülmesi mümkün olmayan bir durum” diyor. Yüzde 4,333 seviyesi, kabaca Ekim ayında ulaşılan 10 yıllık Hazine getirisi için 15 yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine karşılık geliyor.