Nil Göksu Urgancıoğlu
Eğitim kalitesi, aile izni politikaları, hatta hangi ülkelerin en yeşil alana veya oyun alanlarına sahip olduğu hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Patronlar Dünyası da meraklıları için bu ülkeleri araştırdı…
JAPONYA
Unicef’in 2020 çocuk sağlığı analizinde Japonya, çocuk ölümleri ve obeziteyi inceleyen fiziksel sağlık açısından birinci sırada yer alıyor. Unicef’in özellikle çocukların büyüdüğü ortamları inceleyen en son karnesinde, kentsel yeşil alan ve trafik güvenliği gibi konuları içeren “çocuğun etrafındaki dünya” kategorisinde ise ikinci sırada. Japonya aynı zamanda en düşük çocuk obezitesi oranına, düşük çocuk ölüm oranına ve çocukları etkileyen son derece düşük hava veya su kirliliğine sahip.
Aynı zamanda aileler için de en güvenli ülkelerden biri; üstelik sadece trafik kazaları açısından da değil. Japonya’daki genel cinayet oranı, Unicef’in incelediği ülkeler arasında en düşük oran: 100.000 kişi başına 0,2; bu, ABD’dekinin (5,3), Kanada’dakinin (1,8) ve hatta Avustralya’dakinin (0,8) çok küçük bir kısmı.
ESTONYA
Estonya, Unicef’in genel sıralamasında en üst sıralarda yer almasa da, birçok açıdan yüksek puan alıyor. Çocuklar neredeyse diğer zengin ülkelere kıyasla daha az hava kirliliğine, daha az gürültü kirliliğine ve daha az pestisite maruz kalıyor. ABD, Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere diğer birçok ülkeden daha fazla kentsel yeşil alana sahip. Estonya aynı zamanda diğer zengin ülkeler arasında düşük kilolu doğan bebek oranı açısından ikinci en düşük orana sahip ve bu genel olarak doğum öncesi bakımın kalitesinin iyi bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Ancak en büyük çekiciliklerden biri Estonya’nın eğitim sistemi olabilir: Çocukların matematik, fen ve okuma-yazma becerileri Asya dışındaki pek çok ülkeden daha iyi. Yakın tarihli bir OECD raporuna göre, Estonyalı çocukların, işbirliği yapma ve duyguları tanımlama dahil olmak üzere çeşitli sosyal-duygusal becerileri, ABD ve İngiltere’dekilerden daha iyi. Ayrıca zihinsel esneklik, işleyen hafıza ve dürtüleri engelleme gibi öz düzenleme becerilerinde de OECD ortalamasının çok üzerindeler.
Ayrıca Estonya, 100 günlük doğum izni, 30 günlük babalık izni ve ardından bölünecek veya kullanılacak 475 günlük ücretli ebeveyn izniyle dünyadaki herhangi bir ülke arasında en cömert politikalardan birine sahip.
İSPANYA
İspanya, pek çok açıdan Unicef sıralamalarının en üst sıralarında yer alan bir ülke, hava ve su kirliliği nedeniyle çocuklarda görülen hastalık oranlarının düşük olmasıyla. Unicef’e göre sosyal, eğitim ve sağlık hizmetleri açısından genel olarak sunulan hizmetler daha zayıf olmasına rağmen, İspanya’daki çocukların refah durumu oldukça yüksek: Ülke, çocukların zihinsel sağlığı açısından üçüncü, temel akademik ve sosyal beceriler açısından ise dördüncü sırada yer alıyor. Özellikle, kolayca arkadaş edindiğini söyleyen çocuk sayısı (%81) bakımından Hollanda ile aynı seviyedeyken ergen intihar oranı zengin ülkeler arasında en düşük olanlardan biri ve ABD’dekinin üçte birinden daha az. Ayrıca ebeveyn izni de var: hem anneler hem de babalar maaşlarının %100’ü oranında 16 haftalık izin alıyor (serbest çalışanlar da bu haktan yararlanabiliyor), bu sürenin ardından anne üç yıla kadar ücretsiz izin alabilir veya çalışma saatlerini azaltabiliyor.
FİNLANDİYA
Unicef’in en son karnesinde genel olarak beşinci sırada yer alan Finlandiya, üç kategoriden ikisinde özellikle yüksek puanlar alıyor. Çocukların okuryazarlığı ve matematik becerileri açısından dünyanın en iyi performans gösteren ülkelerinden biri. 5-14 yaş arası çocuklarda ölüm oranı dünyadaki en düşük oranlardan birine sahip. Ayrıca ülke, sekiz haftalık ücretli doğum izni, ebeveynler arasında paylaştırılacak ilave 14 aylık ücretli ebeveyn izni ve çocuk üç yaşına gelene kadar uygulanabilecek ek çocuk bakım izni de dahil olmak üzere cömert ebeveyn izni sunuyor.
HOLLANDA
Unicef’in çocuk sağlığına ilişkin genel listesinin başında, çocukların ruh sağlığı (bir numara) ve becerileri (üçüncü sırada) açısından özellikle iyi bir performans sergileyen Hollanda yer alıyor. 15 yaşındaki 10 gençten dokuzu, yüksek yaşam memnuniyetine sahip olduğunu söylüyor ve 10 kişiden sekizi kolayca arkadaş edinebildiğini söylüyor.
Hollanda ebeveynlere gerçekten çok fazla destek sunuyor. Aile izni politikası buna bir örnek. Bu izin, en az 16 haftalık zorunlu, tam ücretli doğum iznini ve altı haftaya kadar ücretli babalık iznini, artı çocuk sekiz yaşına gelene kadar kullanılabilen ücretsiz ebeveyn iznini içeriyor ve ülkede yasal olarak yaşayan ve çalışan herkese açık.
patronlardunyasi.com